Owasso Holding Tank and Lift Station

Print
Press Enter to show all options, press Tab go to next option
CONTACT INFORMATION 
651.490.4650

Tom Wesolowski, City Engineer

Phone: 651.490.4652 | E-mail Tom W.

Treatment of stormwater runoff provided the biggest challenge for the project. There was no vacant land available within the project area where a treatment pond could be located and the soil was not adequate for large volume infiltration. To address the treatment issue, it was decided to pump or direct as much stormwater runoff as possible to an existing storm sewer collection system located on West Owasso Boulevard. The existing system drains to treatment ponds that eventually discharges back into Lake Owasso. These ponds were installed as part of a City project in 2001 and were oversized in anticipation of handling the additional volume of runoff from this project area.

Owasso Heights Drive and Owasso Height Road-G intersect West Owasso Boulevard, so the stormwater collection system on these streets was designed to direct as much water as possible, by gravity, to West Owasso. The remaining runoff from these streets as well as runoff from 2/3 of Owasso Heights Road, which accounts for 60% of the runoff from the project area, was directed to a natural low point on Owasso Heights Road. A 100,000 gallon underground concrete storage tank and lift station was installed at the low point. The lift station pumps storm water from the tank to the collection system on West Owasso. The existing stormwater collection system on West Owasso could only accept water at a certain rate, which dictated the pumping rate of the lift station. The tank was required to provide storage and allow the lift station to pump the water out of the tank over time. The existing storm water drain pipe that used to discharge directly into the lake was rerouted and tied into the lift station for an emergency overflow outlet.

Due to the topography, it was determined the best place to place the concrete tank was under the street, which was difficult due to the limited right of way and the water main and sanitary sewer, which were also located beneath the street. To make everything fit, the concrete tank was placed inline with the storm sewer system with inlets on the north and south ends.